پروپوزال یک طرح کلی و جامع است که فرایند پیشبرد یک پروژه را تعریف میکند. دانشجویانی که قصد نوشتن پایاننامه را دارند و یا افرادی که در سازمانها مشغول به کار هستند و قصد کار کردن روی یک پروژه به خصوص را دارند معمولاً با مفهوم پروپوزال به خوبی آشنا و از اهمیت آن با خبر هستند.
واقعیت این است که در هر مقامی که باشید بهترین راه برای جلب نظر مخاطب خود و رسیدن به اهدافتان ارائه یک پروپوزال بینقص است که رسیدن به نتیجه مطلوب را تأمین میکند. به همین خاطر قصد داریم تا در این مجال به پرسشهایی مانند پروپوزال چیست؟ مراحل و نحوه نوشتن پروپوزال، نکات مهم در پروپوزال و اشتباهات رایجی که باید از آنها پرهیز کرد و … بپردازیم.
تعریف پروپوزال و انواع آن
پروپوزال سندی است که یک پروژه پیشنهادی، اهداف، نتایج و مراحلی که برای تکمیل پروژه انجام خواهند شد را توصیح میکند.
هدف از نوشتن یک پروپوزال آن است که نحوه برنامهریزی یک شرکت یا سازمان و تیم یا فرد را برای رسیدن به نتیجه مطلوب در قالب یک پروژه، ارائه کند. پروژهها ممکن است در قالبهای متفاوتی ارائه شوند اما معمولاً عناصر کلیدی آنها عبارتند از: پیشینه پروژه، اهداف پروژه و محدوده و مراحل پروژه. برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی لینک پروپوزال چیست کلیک کنید.
مراحل نوشتن یک پروپوزال حرفهای
برای اطلاع از نحوه نوشتن پروپوزال پیش از هر چیز باید از مراحل آن مطلع شویم. مهمترین مراحل پروپوزالنویسی از قرار زیر هستند:
- انتخاب موضوع تحقیق یا پروژه: انتخاب موضوع اولین و اصلیترین گام در نحوه نوشتن پروپوزال است. موضوع باید تازه باید تازه و جدید باشد، با حوزه تخصصی پژوهشگر ارتباط داشته باشد و مهمتر از همه اینکه نتایج حاصل از آن به نوعی موجبات پیشرفت در آن حوزه خاص را فراهم کنند. گذشته از اینها عنوان تحقیق باید به گونهای انتخاب شود که گویای اهداف تحقیق باشد.
- شناخت مخاطب: هدف از نوشتن پروپوزال در درجه اول قانع کردن مخاطب است و اینکه به آنها ثابت کنیم که تحقیق یا پروژه مورد نظر ارزش کار کردن یا در موارد کاری ارزش سرمایهگذاری را دارد. به همین خاطر شناخت مخاطب و توجه به خواستههای آنها در فرایند پروپوزالنویسی تأثیر مهمی خواهد داشت.
- بیان مسأله: در این مرحله پژوهشگر باید تلاش کند که پرسشها و مسائلی را که در ذهن دارد و قرار است با توجه به آنها پژوهش خود را آغاز کند، به وضوح شرح دهد. این مرحله بسیار حیاتی است زیرا فرد در این بخش باید بتواند با توضیح کلیت تحقیق خود، داوران یا مخاطبان خود را متقاعد سازد که این موضوع از اهمیت کافی برخوردار است و فرایند پیش رو برای رسیدن به نتایج مطلوب عملی است.
- بیان پیشینه تحقیق: مرور بررسی پیشینه تحقیق علاوه بر اینکه به خاطر آشنایی فرد با تحقیقات مرتبط گذشته بسیار کمککننده خواهد بود، میتواند مهر تأییدی بر جدید بودن موضوع باشد. کامل بودن این بخش و بررسی سیر تحقیقاتی گذشته به فرد کمک میکند تا از تکرار اشتباهات احتمالی پرهیز کند، نکات مثبت را به کار گیرد و از این طریق روند پژوهش خود را بهبود ببخشد.
- اهمیت و ضرورت موضوع تحقیق: در این مرحله فرد باید بتواند اهمیت و ضرورت تحقیق را توضیح دهد تا نظر مخاطبان را جلب کرده و تأیید آنها را دریافت کند.
- بیان اهداف تحقیق: در این بخش از نحوه نوشتن پروپوزال، فرد باید اهداف پژوهش را به صورت کلی و جزئی بیان کند. این یکی از مهمترین بخشهای پروپوزال است و فرد با استفاده از آن شرح خواهد داد که تحقیق مورد نظر دقیقاً چه اهدافی را دنبال میکند و پس از طی فرایند مورد نظر به چه نتایج مطلوب و مفیدی برسد.
- بیان فرضیهها: در واقع در این مرحله فرد باید با در نظر داشتن اهداف تحقیق و نیز معیارهای خاص به پیشبینی نتایج و دستاوردهایی که بپردازد که در انتهای راه قرار است به آنها برسد. در اصل معتبر بودن یا نبود این فرضیات در طول تحقیق مشخص خواهد شد و به پیشبرد دانش مورد نظر کمک خواهد کرد.
- روششناسی تحقیق: در این مرحله لازم است که فرد با توجه به حوزه تحقیق خود روشی مناسب را پیشبرد پژوهش اتخاذ کرده و آن را با دقت شرح دهد. در واقع این بخش شامل برنامهریزی دقیق فرد برای انجام گام به گام تحقیق است و میزان دقت از سطح حرفهای بودن پژوهش خبر میدهد.
- منابع و مآخذ: ضروری است که در انتهای پروپوزال فرد به منابعی که در نوشتن آن از آنها استفاده کرده اشاره کند. استفاده از منابع معتبر بیشترین اهمیت را دارد زیرا معتبر بودن تحقیق وابسته به آن است.
جالب است بدانید یکی از مواردی که امروزه از آن برای نوشتن پرپوزال استفاده میشود، هوش مصنوعیست. چرا که نوشتن پروپوزال با کمک هوش مصنوعی میتواند فرآیند ایجاد یک پیشنهاد رسمی را سریعتر، دقیقتر و مؤثرتر کند. برای آشنایی بیشتر با مراحل و سایتهای موفق در این زمینه به لینک نوشتن پروپوزال با هوش مصنوعی مراجعه کنید.
۶ نکته مهم برای حرفهای بودن پروپوزال
- برای انتخاب موضوع بیشترین دقت را به خرج دهید. سعی کنید موضوع دست اولی را انتخاب کنید که در عین حال بر چالشها و مسائل روز تمرکز دارد.
- عنوان را به گونهای بنویسید که مخاطب با خواندن آن به درکی کلی از موضوع پژوهش برسد.
- دقت کنید که نحوه نوشتن پروپوزال استفاده از زبان رسمی است و نیاز است تا در بیان تمامی موارد از جملات واضح و شفاف استفاده کنید.
- نکات دستوری و ویرایشی را با دقت رعایت کنید و پس از آنکه پروپوزال را نوشتید وقت کافی برای بازبینی آن بگذارید تا خطاهای احتمالی را تصحیح کنید.
- سعی کنید از فونت واضح و استاندارد استفاده کنید.
- به تعداد منابع و نیز نحوه ارجاع به آنها دقت کنید؛ معمولاً منابع ذکر شده باید بیش از 10 مورد باشند.
اشتباهات رایج در نوشتن پروپوزال
برخی از اشتباهات رایجی که معمولاً در پروپوزالنویسی به آنها پرداخته میشود عبارتند از:
- کلیگویی و ابهام: برای پرهیز از این مشکل سعی کنید در بیان مسأله و اهداف خود از عبارات واضح و شفاف استفاده کنید.
- ارجاع به منابع نامعتبر و قدیمی: اعتبار منابعی که به آنها ارجاع میدهید و دست اول بودن آنها نشان دهندهای اعتبار و جدیت پژوهشتان خواهد بود. پس سعی کنید از مراجعه به منابع نامعتبر و منسوخ پرهیز کنید.
- طولانی بودن: پروپوزال نباید بیش از حد طولانی باشد. برای پرهیز از این امر سعی کنید مفهوم مورد نظر خود را تا حد ممکن به صورت خلاصه بیان کنید.
- و …
سخن پایانی
داشتن پروپوزال بینقص یعنی یک گام نزدیکتر شدن به هدفی که برای خود تعریف کردهایم. جلب نظر اساتید داور یا کارفرما برای ادامه فرایند تحقیق بسیار اهمیت دارد و این مهم تنها از طریق ارائه یک پروپوزال کامل امکانپذیر خواهد بود. بنابراین توجه به نحوه نوشتن پروپوزال و جلوگیری از اشتباهات مهمترین اقدام برای انجام بهتر پرپوزال است.
لازمه داشتن یک پروپوزال کامل و بیعیب مراجعه به مؤسسات آموزشی معتبر، ثبت نام در دورههای مربوطه و برخورداری از آموزشها در این خصوص است. مرکز مهارتآموزی رایمون با برگزاری دوره آموزش نوشتن پروپوزال به متقاضیان این اطمینان را میدهد که با شرکت در این دورهها قادر به نوشتن پروپوزالهای حرفهای و خالی از اشتباه باشند. برای آشنایی با دوره همین حالا به صفحه دوره آموزش پروپوزال نویسی به نشانی https://raymonedu.com/courses/proposal-writing مراجعه کنید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و سون ریپلای هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد. 📢
هیچ دیدگاهی برای این نوشته ثبت نشده است.